Friday, January 04, 2013

Cara tukar background dalam blog


Greeting Text
hye..Ari ni terasa rajin nak bertutorial.. ^^ next tutorial "macam mana nak masukkan background pilihan sendiri dalam belog"

ikut step2 dekat bawah k...

sini ada 2 cara sebab sekarang blogger dah ada design baru..mungkin setengah kawan2 kita tak explore design blogger yg terbaru tekut2 nanti cari tak jumpa..jadi aisya akan tunjuk 2 cara.

1) design Blogger yg lama
Blogger --> Dashboard --> Design --> Template Designer
2) Design Blogger yang terbaru
 Blogger --> Dashboard --> Template --> Customize
 okey...lepas tu akan keluar macam gambar dekat bawah ni...


 NO. 1: Klik "Background"
 NO.2:  Upload background yg nak guna
Background Image --> Upload Image --> Choose File
NO.3: Klik "Done"
* sebelum tu "preview" dulu then kalo puas hati baru "Apply to Blog"
* Background cute boleh ambik free dekat sini
*Kalau ambik background sini "Right Click" then "Save Image"  

okey...SELAMAT MENCUBA 

10 comments:

Azwani Azahar said...

baru je tercari cari cara nak tukar design....then da jumpa..btw, your blog is very beautiful. I like it.

ct natasha said...

cantiknye blog sis....

ryna arshad said...

Terima kasih byk2 adk.. dpt mmbantu akk cara nk tukar bg..

Anonymous said...

assalamualaikum...sis blh x sy thu lgu pe yg sis ltk dkt blog sis blum lgu maher zain tu....:))

mas yana said...

terima kasih for the tutorial.. sgt berguna :)

fatirah said...

Masha Allah...comeynya blog sis.

tutorial yang mudah dan senang nak apply.

banyak lagi nk korek tips dari blog sis aisya.
jeles tengok blog sis.

saya newbie dlm dunia blogger.
masih bertatih dan terkial2..hehe

Sarah Stephanie said...

tnx dik.. btw nice blog.. follow akak... muahhhh

Zu said...

terima kasih..comel blog ni...

Aisyah ISLAM Tahir said...

terma kasih sebab tolong saya nak tukar background blog :)

AISYAMUSLIM said...

sama-sama semua..
semoga bermanfaat untuk kalian semua ^^

 
This Template Was Made & Design With Love By AlHumayrahOnlineShop. All Right Reserved To Me.